Bag facaden… lå et mad-misbrug

struggle-strengthDer gemmer sig altid noget bag facaden… vi har alle noget vi kæmper med. Det er godt, at der gemmer sig noget bag facaden, ellers ville der ikke være meget menneskelighed og dybde i verden… Men det kan være svært at stå i! Hver gang man overvinder noget i sig selv, lærer man sine styrker lidt bedre at kende.. heldigvis.

I mange år gemte der sig et stort mad-misbrug bag min facade. Jeg havde BED, tvangsoverspisning, som nu kendes som den 3. spiseforstyrrelse, men på det tidspunkt var BED/tvangsoverspisning ikke kendt som en spiseforstyrrelse, så jeg troede bare at jeg var svag og ikke kunne modstå at spise. Der er desværre rigtig mange der lider af BED, op til 40.000, (anslås det af LMS, Landsforeningen mod spiseforstyrrelser). Man kan have BED i forskellig grad, fra let grad til meget svær grad, jeg vil gætte på at jeg lå et sted i midten. Jeg følte en meget stor skam for at jeg ikke kunne lade være med at spise, når jeg godt kunne se at vægten var alt for høj.. Da den var højest stod den på 110 kilo..

Maria - da vægten stod på 110 kilo
Maria – da vægten stod på 110 kilo

Når man er overvægtig, er det meget logisk, at man tænker selve overvægten som det primære problem, men hvis man lider at BED/tvangsoverspisning, er overvægten egentlig bare et symptom på, at der er noget andet galt. Ofte vil det være nogle følelser, som man forsøger at dulme med maden og overspisningerne. Derfor hjælper det ikke særlig godt kun at fokusere på kost og motion for at komme overvægten til livs.

Da jeg stod der på vægten og så at den stod på 110 kilo, besluttede jeg mig for, at der skulle gøres noget, for jeg kunne ikke holde ud at leve på den måde, jeg følte mig virkelig fanget i min krop. Jeg gik på en meget restriktiv kur for at tabe mig og egentlig fungerede det godt i starten, jeg tabte mig ret hurtigt og jeg kunne holde madplanen. Men der var meget fokus på mad, kalorier og fedtforbrænding. På nogle måneder tabte jeg mig 20 kilo og jeg var super glad og fik stor ros af folk omkring mig. Så blev det pludselig svært.. jeg kunne ikke holde madplanen, begyndte at overspise, dyrkede motion for at forsøge at kompensere og så kørte det lidt i en ond cirkel. Jeg tog ca 10 kilo på igen og mit forhold til mad var ekstrem usundt. Jeg spiste nogle meget restriktive måltider for så at overspise. Det var alt fra kage og slik, men det kunne også sagtens være rosiner, eller lyst brød med syltetøj. Jeg var meget ulykkelig og følte mig som en kæmpe fiasko!

Det lykkede mig at få lidt styr på kosten og motionen og tabe mig igen… i en del år kørte det med ret restriktiv kost, meget motion og overspisninger. Jeg tabte mig, men jeg var stadig ulykkelig og samtidig meget frustreret over at jeg ikke kunne stoppe med at overspise. Det var først da jeg begyndte at få øjnene op for, at der måske lå noget mere bag min lyst til at overspise, at jeg kunne begynde at slippe overspisningerne. Det tog tid! men i dag har jeg et helt afslappet forhold til mad, kost og motion – jeg kan sagtens have fristelser i huset uden at overfalde dem, det kunne jeg absolut ikke tidligere.

Hvis du vil høre hele min historie om mit vægttab og hvordan jeg endeligt slap mit mad-misbrug, så er du velkommen i morgen aften, onsdag d. 18 feb. kl. 18 i Sundhedshuset i Bogense. Jeg fortæller også om det 8 ugers Sund livsstil forløb, som starter i næste uge.

Kh. Maria 🙂