Hummus

I mine øjne har hummus mange fordele:

  • det er utrolig sundt og mættende – (indeholder pænt med protein).
  • kan laves i mange lækre varianter
  • og kan bruges til mange ting

… what’s not to like? – Måske lige en ting… kikærter skal udblødes i 12 timer og derefter koges i 45 min… En lidt tidskrævende proces, men jeg synes det er det værd. (og man kan også snyde, se længere nede under trin 2…)

Den færdige hummus med ærter - lige til at servere til lidt rå grøntsager - Perfekt mellemmåltid.
Den færdige hummus med ærter – lige til at servere til lidt rå grøntsager – Perfekt mellemmåltid.

Trin 1 

Jeg plejer at udbløde + koge en stor portion kikærter ad gangen, da de kogte kikærter kan opbevares i fryseren længe.
Så find en stor skål og hæld en pose (eller anden mængde) kikærter (helst økologiske) i. Hæld rigeligt med koldt vand over, vandet skal gå et godt stykke op over kikærterne, da de suger vandet til sig. Stil i køleskab i 12 timer. Jeg plejer at stille kikærterne i blød om aftenen inden jeg går i seng og så koger jeg dem næste eftermiddag. Kikærterne må gerne stå i blød længere end 12 timer.

Trin 2

Hæld vandet fra. Hæld kikærterne i en gryde og dæk med vand. Bring i kog og lad kikærterne små-koge i 45 min.

Anvisning for iblødsætning og kogning står også på kikærtepakningen.

Snyd for de dovne eller travle (det er ok at snyde af og til…)

Hvis du gerne vil springe trin 1 og 2 – iblødsætning + kogning over, så kan du købe en dåse kikærter som er klar til brug. Jeg kan anbefale Urtekrams eller Coops øko kikærter.

Trin 3

Du kan vælge at lave en klassisk hummus eller vælge at tilsætte grøntsager for ekstra smag. Jeg valgte denne gang at tilsætte grønne ærter.

aertehumus1Jeg brugte til en god stor portion:

200 g kikærter (udblødte + kogte)
100 g ærter
2 spsk. skyr
1 spsk. tahin (jeg synes godt det kan udelades)
1 lille løg
1-3 fed hvidløg (efter smag)
2 spsk. god olivenolie
Saften fra en ¼ øko citron (kan udelades)
1 tsk. Spidskommen – cirka-mål, smag til!
Salt og peber
Evt. lidt vand eller ekstra olie (hvis den er for tør)
Hvis du ønsker din humus mere spicy, kan du tilføje lidt chili.

Kom det hele i en blender. Jeg bruger altid min stavblender, da jeg synes det er nemmest. Kør med blenderen til hummussen har en lind konsistens. Den må ikke være for tør, hvis den er det, så tilsæt lidt vand eller ekstra olie (pas på med olien hvis du ønsker at tabe dig).
Smag til og der skal mere salt, peber eller spidskommen i.

Hvad kan hummus bruges til?
– Jeg bruger det ofte til:

  • Dip til grøntsager: gulerødder, blegselleri, agurker osv. – godt til frokost!
  • Smørelse på brød, i sandwich, i pitabrød.
  • Tilbehør til kød og salat
  • Tilbehør til grillede grøntsager

Andre grøntsager man kan tilsætte sin hummus:

  • Kogt broccoli, græskar eller rødbede.
  • Soltørrede tomater
  • kun fantasien sætter grænser…

Velbekomme 🙂

Kh. Maria

bloglovin